Informatii Importante

1.Accesul la informarea seismica pe termen scurt "semafor seismic", se face in baza unui abonament anual.

2.Culoarea "Semaforului seismic" depinde de evolutia datelor seismice furnizate de monitorizarea din arealul Vrancea.

3.Pentru o informare corecta si completa, va recomandam consultarea comunicatelor si a modificarilor aparute in "Semaforul" seismic.

4.In curand, avertizoarele SAS vor functiona pe alta frecventa alocata, iar schimbarea avertizoarelor este gratuita.

Meniu

Home
Semafor Seismic
Avertizare Seismica
Oferta
Statii Monitorizare
Media
Contact

Autentificare

Autentificare - Pentru Abonati

Modalitati Abonare
Alcatuirea S.M.A.S

Sistemul de Monitorizare si Avertizare Seismica (S.M.A.S) include trei retele:

  1. Reteaua "RSVA" are in componenta seismometre ( GEOTECH INSTRUMENTS ) si este o retea de transmisie analogica de date in timp real, fiind destinata monitorizarii seismice in zona Vrancea.

  2. Reteaua "RAVD" include accelerometre triaxiale, force-balanced cu feed-back ( GeoSIG ) si este o retea de transmisie digitala de date destinata monitorizarii precursorilor seismici din zona Vrancea.

  3. Reteaua "RSAN" include senzori de viteza si de acceleratie cu transmisie automata la triggerare sau cu interogare la cerere, prin sistem GSM ( Wavecom, Falcom, NOKIA, etc.). Este destinata monitorizarii intregului teritoriu al Romaniei si este utilizata pentru determinarea parametrilor seismului ( localizare, magnitudine etc.) si transferul de date al monitorizarii precursorilor seismici


 

Statiile Seismice

Sunt incinte speciale, amplasate in locatiile din teren stabilite avand in vedere atat frecventa si tipul cutremurelor in zonele respective cat si posibilitatea realizarii unei tranzmisii radio(directa sau prin statii de retransmitere) de buna calitate catre statia de receptie din Bucuresti, si sunt destinate protejarii senzorilor seismici, a sistemelor de emisie radio si a sistemelor back-up.

 

 

Reteaua de Telemetrie

Asigura infrastructura radio pentru transferul de date in timp real intre locatiile monitorizate din teritoriu si

Centrul de Avertizare Seismica  (C.A.S.) din Bucuresti.

 

Centrul de Avertizare Seismica

-Unitatea de Receptie si Procesare a semnalelor seismice.

Include Sistemul de Receptie a semnalelor radio, Sistemul de Achizitie de Date si Sistemul de  Procesare si Monitorizare al semnalelor seismice. Este alcatuita din receptoare radio ( Yaesu ), placi de achizitie de date A/D

( NATIONAL INSTRUMENTS ), modem-uri radio si  GSM, calculatoare industriale ( ICP ), incinte cu atmosfera controlata

( RITTAL ), etc.

-Unitatea pentru Decizie si Emisie a Semnalului de Avertizare Seismica.

Include  calculatoare industriale, soft-uri specializate pentru analiza spectrala a semnalelor seismice ( LabVIEW ), interfete de formare codificata a mesajului de alarmare seismica, statii de emisie radio-paging in cod POCSAG si FLEX

( ZETRON ), encoder RDS ( AZTEC ), server GSM pentru SMS-uri, sistem back-up, generator de tensiune independent pentru alimentarea cu energie electrica.

-Reteaua LAN pentru Localizari si Aplicatii Seismice.

Toate echipamentele importate au fost puse in functiune sub directa indrumare a furnizorilor.

La modul general , timpii de avertizare sunt relativ mici , de la cateva secunde la maximum un minut (MEXICO CITY). Totusi, chiar si cateva secunde sunt extraordinar de importante din punct de vedere decizional. S-a constatat ca reactia umana la perceptia unui cutremur este instinctuala . Capacitatea de a rationa este aproape in totalitate inlocuita de instinctul de conservare si exista in primul rand intentia de a fugi din cladire.

Implementarea unui S.A.S. elimina  acest comportament, deoarece, de la semnalul de avertizare pana la sosirea undei de soc, sunt disponibile 25-30 de secunde, extrem de utile, interval de timp in care se pot lua deciziile cele mai corecte pentru protejarea vietii.

In cazul unor producatori sau distribuitori de utilitati ( gaz, electricitate, apa, etc. )  intervalul de timp poate fi utilizat pentru oprirea sau intreruperea acestora. Pentru activitatile cu grad ridicat de pericol ( reactoare nucleare, apa grea, combinate chimice, etc.) de asemenea exista timpul necesar pentru initierea procedurilor de oprire a acestora. La trenuri, timpul de avertizare poate fi folosit pentru decuplarea alimentarii cu energie electrica a liniilor, garnitura oprindu-se de la sine ( este cazul atat al trenurilor de suprafata, cat si al metroului ). Exemplele sunt nenumarate.

Cutremurele care ameninta Capitala sunt evenimente de adancime intermediara, cu magnitudini apropiate de 7 , la o distanta epicentrala aproape fixa de circa 130 km.

Timpul de avertizare se obtine prin urmatoarea logica , transpusa si in practica: in adancime, ( in hipocentru), are loc cutremurul. Prima rezultanta a acestuia este unda " P ", unda de volum  longitudinala, de compresie, care atinge suprafata solului in zona epicentrala. In epicentru este instalat seismometrul racordat prin radio la statia de receptie din Bucuresti.

Socul perceput de seismometru este transpus in unda radio si transmis instantaneu la Bucuresti, unde se da alarma seismica, dupa o analiza spectrala a undei. Dupa un interval de circa 10 secunde se formeaza unda " S " , unda de volum  transversala, ce-si incepe deplasarea destructiva in toate directiile, ca o unda sferica.

Diferenta timpului de parcurgere dintre unda epicentrala " P " si unda transversala  destructiva  " S ", care ajunge la Bucuresti, e intotdeauna mai mare de 25 secunde si poate ajunge pana la 30 de secunde pentru seismele produse la o adancime mai mica si o distanta epicentrala mai mare ( in regiunea Lopatari - Naruja ).

In cadrul I.R.S.A. am conceput un sistem de monitorizare pentru precursorii seismici, urmand sa realizam un criteriu de alarmare in colaborare cu furnizorii nostri de echipamente specifice si sa putem oferi in scurt timp date concrete despre valorile inregistrate in concordanta cu evenimentele seismice.

In urma studiilor efectuate, avand ca referinta marile cutremure din 1940 si 1977, s-a putut demonstra  ca mecanismele din hipocentru sunt foarte stabile pentru toate evenimentele seismice, astfel incat o proiectie a nivelului de miscare a Pamantului ce se poate astepta in Vrancea se poate baza mai degraba pe amplitudinea undei epicentrale " P " decat pe o determinare greoaie de magnitudine si adancime.  Aceasta trasatura specifica zonei Vrancea a permis construirea S.A.S.

S.A.S. JAPONEZ

Unul dintre primele S.A.S. a fost instalat de-a lungul liniilor de tren japoneze, la mijlocul anilor ’ 50.

Odata cu aparitia trenurilor foarte rapide au putut fi introduse sisteme imbunatatite. Accelerometre de alarma instalate la fiecare 20 km produc alarma daca valoarea de 40 cm/s² a acceleratiei orizontale este depasita. NAKAMURA (1996) a raportat ca sistemul a functionat corect in timpul cutremurului de pamant de la KOBE (17.01.1995, M = 6,9).

Sistemul original, care initial se adresa cailor ferate, s-a transformat intr-un Sistem de Detectie si Alarma Urgenta a Cutremurelor de Pamant (UrEDAS , Noda and Meguro, 1995) , care produce alarme dupa ce apare prima miscare de pamant.  Sistemul se bazeaza pe detectarea si clasificarea miscarii undei " P ".

S.A.S. MEXICAN

S.A.S. mexican a fost construit in 1989 si functioneaza din 1991 ca " Seismic Alarm System " (S.A.S.) pentru MEXICO CITY  . Douasprezece statii seismice sunt distribuite de-a lungul Coastei Guerrero la distante de cate 25 km, pe un aliniament aflat la 320 km S-V de Mexico City, unde se produc puternice cutremure de pamant, datorate subductiei platoului Cocos pe sub platoul Nord American. Distanta mare intre epicentru si MEXICO CITY permite timpi mari de avertizare, intre 60 si 75 secunde. Un test critic cu cel mai mare cutremur de la inceputul fazei operationale s-a incheiat cu succes, prin transmiterea semnalului de alarma seismica cu 72 de secunde inaintea sosirii primei miscari puternice de pamant (14.09.1995, M = 7,3).

Cutremurul din 1999 produs in  MEXIC, desi extrem de puternic ( M = 7,5 ), a facut doar 15 victime, date fiind programele de educare a populatiei puse in practica dupa cutremurul din 1985 ( M = 8,1 ), care a devastat tara si a lasat in urma 5.000 de victime. De atunci, posturile de radio au difuzat zilnic emisiuni referitoare la comportamentul din timpul unui cutremur, in programa scolara au fost introduse lectii pe aceasta tema, iar politia si alte servicii de securitate au organizat regulat demonstratii care simulau situatia din timpul si ulterioara unui seism. In plus, sistemele de alarma instalate din 1991, care declanseaza alarma cu cateva zeci de secunde inaintea aparitiei miscarii seismice, au avut un rol esential in reducerea drastica a numarului de victime.

S.A.S. TAIWANEZ

SAS taiwanez este bazat pe diferenta de timp intre detectarea evenimentului seismic de catre statiile seismice si sosirea undelor " S " in mari centre urbane apropiate, cum ar fi TAIPEI, la 300 km distanta. Cu 20 km adancimea focala si viteze standard in scoarta terestra, diferenta de timp intre detectia undei " P " si sosirea undei " S " este de aproximativ 17 secunde (TENG , 1997).

Dezvoltarea sistemului este in curs inca din 1992, iar un prototip a fost deja instalat, acesta bazandu-se pe semnalele seismice culese de 12 accelerometre si o statie seismica in HUALIEN.

S.A.S. CALIFORNIAN

S.A.S. au fost cerute pentru CALIFORNIA inca din timpul ultimului secol ( Cooper, 1868 )  Prima propunere realista a fost dezvoltata de HEATON in 1985, dezvoltata in continuare pentru California de Sud de catre acesta si altii in 1996, iar pentru Golful San Francisco de catre Laboratorul National Lawrence Livermore ( Harben,1991 ). Sistemul " AMOES " ( Monitorizarea Automata a Puternicelor Miscari de Pamant ) va imbunatati sistemul actual " CUBE " prin generarea rapida a unor detalii de distributie a miscarilor puternice de pamant si va evolua catre un S.A.S. ( Fort & Standley , 1994 ).

S.A.S. ROMANESC. _ BREVET DE INVENTIE Nr.  121355

Romania , ca seismicitate , reprezinta un caz particular. Seismicitatea in scoarta este impartita variat de-a lungul majoritatii teritoriului din zona Vrancea, cu magnitudini de obicei mici, (M < 4,8), pe cand epicentrele de seismicitate adanca sunt concentrate intr-o arie restransa, denumita regiune.

Adancimile acestor evenimente se inscriu intr-un interval cuprins intre 70-200 km .  Magnitudinile lor pot ajunge pana la M = 8 , asa cum se presupune ca a fost cutremurul din 1802. Riscul pentru Bucuresti este aproape in intregime determinat de cutremurele de pamant de adancime intermediara din regiunea Vrancea .

In ultimii 60 de ani , Romania a suferit 4 cutremure de pamant puternice , cu epicentrul in Vrancea :

-10 noiembrie 1940 (M = 7,7; adancime 160 km)

-4 martie 1977 (M = 7,5; adancime 100 km)

-30 august 1986 (M = 7,2; adancime 140 km)

-30 mai 1990 (M = 6,9; adancime 80 km) .

Evenimentul din 1977 a avut un caracter catastrofic, cu 35 de cladiri cu risc inalt prabusite si 1500 de victime, majoritatea in Bucuresti.

In acest caz, S.A.S. ROMANESC ar fi similar cu S.A.S. MEXICAN, unde originea puternicelor miscari de pamant este restransa la dimensiunea platoului, la o distanta semnificativa de MEXICO CITY. Bucurestiul se afla la o distanta de 130 km de epicentru pentru ambele surse de adancime.